2 Nisan 2012 Pazartesi

Diyarbakır’da Cami Onarımında Vurgun İddiası

Diyarbakır’da, aralarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde görevli personelin de yer aldığı vurgun çetesi ortaya çıkarıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden vakıf eserlerinin yenilenmesi ihalesini alan iki firmanın organize ettiği suç örgütünün, kamu görevlilerinin yardımıyla yaklaşık 4.5 milyon liralık yolsuzluk yaptığı iddia edildi. Savcılık 13 kamu görevlisi hakkında adli soruşturma başlattı. Milliyet Gazetesi'nden Tolga Şardan'ın haberine göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi Anıt Restorasyon ile FMZ Mühendislik adlı iki firmanın, kentteki bazı vakıf eserlerinin restorasyon ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla harekete geçti. İnceleme sonucunda, iki firmanın Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürülüğü’nde bazı görevliler ile ortak hareket ederek eksik ihale dosyası vermelerine rağmen restorasyon ihalelerine fesat karıştırıp yolsuzluk yaptığı iddia edildi.

4,5 milyon lira

Soruşturma çerçevesinde, Sur ilçesindeki Camii Kebir Vakfı’na ait Ulu Camii Yapı Topluluğu ile Mesudiye Medresesi’nin 2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki, Sur ilçesi İskenderpaşa Konağı’nın 2009 ve 2010 yılı restorasyon ihaleleri, Sur ilçesi Hz. Süleyman Camii ve müştemilatının 2010 ve 2011 yıllarındaki restorasyon ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Bilirkişilerin hazırladığı raporda, ihale yolsuzluğu sonucunda Vakıflar’ın yaklaşık 4.5 milyon lira zarara sokulduğu açıklandı. Savcılık rapor üzerine operasyon için polise talimat verdi. Talimatla birlikte Ankara ve Diyarbakır’da başlatılan çalışmalarda Vakıflar’da görevli 7 kamu görevlisi gözaltına alındı. Savcılığın Vakıflar’da görevli 6 kamu görevlisinin ifadesini alacağı belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/Haberler/diyarbakirda-cami-onariminda-vurgun-iddiasi_91367.html

Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi restore ediliyor

Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi 2 milyon 515 bin TL bedelle restore ettiriliyor. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının Ekim 2012'de bitirilmesi hedefleniyor.

Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa tarafından 1578 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi, İstanbul İl Özel İdaresi'nce restore ediliyor.
Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri 2008 yılında Bölge Koruma Kurulu'nda onaylanan caminin restorasyon uygulaması İstanbul İl Özel İdaresi ve Vakıflar II. Bölge Müdürlüğü kontrollüğünde ve oluşturulan Bilim Kurulu rehberliğinde yürütülecek.
2 milyon 515 bin TL bedelle restore edilecek camide çalışmaların Ekim 2012'de bitirilmesi hedefleniyor.
Restorasyon kapsamında taş hasarlarının onarılması, yüzey temizliği yapılması, ahşap kapı ve kapakların restore edilmesi, kurşunların yenilenmesi, çimento esaslı harçların temizlenmesi, çatlakların onarımı, çürüyen ahşap pencerelerin değiştirilmesi, minare şerefesi altındaki taş bozulmalarının giderilmesi gibi müdahaleler yapılacak.
Caminin etrafında yükselen zemin seviyesinin özgün durumuna getirilmesi, statik ve zemin analizleri, çatlak ve kot ölçümleri yapılarak güçlendirme ihtiyacı olup olmadığı da tespit edilecek.
Ayrıca minare altındaki çeşmenin onarılması, drenaj yapılması, bahçenin düzenlenmesi, tuvalet hacimlerinin yenilenmesi de uygulama kapsamında yaptırılacak.

Caminin mimari özellikleri

Haliç kıyısında, tonozlarla yapılmış bir bodrum kat üzerinde yükselen caminin iki yandan merdivenle ulaşılan son cemaat yerinden girilen harim bölümü, hemen hemen kare şeklinde.
Mihrap kıble tarafında dışarı taşkın biçimde yapılmıştır. Mimar Sinan bu camide Edirne Selimiye Cami'ndeki sistemi daha küçük ölçekli olarak uygulamış, orta kubbeyi sekiz payenin taşıdığı kemerler üzerine oturtmuştur. Cepheler kesme taşla kaplanmıştır. Son cemaat yerinin esas cephesinin Mimar Sinan tasarımındaki biçimi bugün net olarak anlaşılamamaktadır. Bu bölümün aslında galeri biçiminde sütunlu ve açık olduğu da düşünülüyor.
Caminin bir özelliği de minaresinin yerleştirilişi. Minareye son cemaat yerinin kuzeyinde yükselen bir mekandan, sivri kemerli ve yüksek bir köprüye oturan kapalı bir geçitle ulaşılması.

http://www.arkitera.com/haber/index/detay/azapkapi-sokollu-mehmet-pasa-camisi-restore-ediliyor/7562

Fatih Belediyesi: Hata yaptık!

Radikal tarihi yarımadada müze denetimi olmadan yapılan hafriyatı gündeme getirdi, Fatih Belediyesi itiraf etti: Evet, hata yaptık.
Ayvansaray'da 2005'te yenileme alanı ilan edilen 16 bin metrekare alanı kapsayan Türk Mahallesi'nde müze denetimi olmadan yapılan hafriyat çalışmasında hata yapıldığını Fatih Belediyesi de kabul etti. Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temiz, ''Güzel bir proje yaptığımızı düşünürken müzeden uzman istemeyerek hata yaptık ve projenin imajını zedeledik'' dedi.
Ayvansaray'da Radikal'in ortaya çıkardığı izinsiz kazı çalışması için Fatih Belediyesi inşaat alanını gazetemize açtı. İş makineleri durmuş, inşaat alanının çevresi demir levhalarla kapatılmış durumda. Tabandan 1 metre kadar aşağıya iş makineleri ile kazı yapılmış. Tüm bunları yerinde gördükten sonra Başkan Yardımcısı Temiz'e sorularımızı yönelttik. Temiz özetle şunları söyledi: ''2005 yılında bu proje, Yenileme Kurulu tarafından avan proje onaylandı. Burada 15 tescilli bina restore edilecek. Hafriyatın yapıldığı alan, projede otel olarak ayrılan yer. Burası bir fabrikaydı. Fabrikadaki eski yapıları yıktık. Temel kazısı yapmadık. Jeoradar sistemiyle inceletmiştik, tarihi esere rastlanmadığı için de müzeden uzman çağırmaya gerek duymadık. Ancak hata yapmışız. Müzeden uzman istedik. Onlar gelmeden hiç bir işlem yapmayacağız. Harabe haldeki bir mahalleyi turizme katmak düşüncesiyle 5 yıldır uğraş verdiğimiz bir projeyinin imajını bir hata ile bozduk. İnanın art niyet yok. Sadece doğru bildiğimiz ama bürokratik işlediğimiz hata söz konusu.''
Projede neler var?
Ayvansaray yenileme alanında toplam 69 parsel var. Bu parsellerden 4'ü anıt eser, 15'i sivil mimarlık örneği yapı. Alanda toplam 149 hissedar bulunuyor. Görüşmeler neticesinde 7 parsele ait toplam 17 hissedar ile satış/konut sözleşmesi yapılmış. Projede 50 konut, 5 ticaret, 1 otel, 15 adet sivil mimarlık örneği yapı, 1 katotoparkı ve sosyal tesis planlanmış.

'Hayat dolu mahalle boşaltıldı'
Fener Balat Ayvansaray Derneği (FEBAYDER) Fatih Belediyesi ve Şener Holding hakkında suç duyurusunda bulunacak. FEBAYDER'den Çiğdem Şahin, "Tokludede 70 ailenin yaşadığı hayat dolu bir yerdi. Ama belediye ve firma mahalleyi tamamen boşalttı, geriye evini satmayı reddeden 5-6 aile kaldı. Şimdi de denetimsiz kazı yapıyorlar. Mahallemizde yasadışı inşaat, denetimsiz kazı istemiyoruz" dedi. Açıklamaya Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da destek verdi.

 

Bursa'da 535 yıllık cami restore edilirken yandı

Tarihî yerleri onarmak için yapılan çalışmalarda çıkan yangınlar, yürek yakıyor.
Son olarak Karacabey'deki Ulucami'nin neredeyse tamamı yandı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu acı olay, tarihî eserlerin onarımına dikkat etmemiz konusunda bizi yeterince uyardı.'' diye konuştu.
Bursa'nın Karacabey ilçesindeki tarihî Ulucami'de yangın çıktı. 1475-1476 yıllarında yaptırılan cami, restorasyon çalışmaları sebebiyle bir süredir ibadete kapalıydı. Yangın, ahşap yüzeylere yağlıboya raspası yapıldığı sırada başladı. Kontrol altına alınamayan yangın sebebiyle ahşap çatı, mahfil ve cami içindeki ahşap eşyalar tamamen yandı. Olayla ilgili itfaiye raporu beklenirken, savcılık soruşturma başlattı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Bursa Karacabey'deki Ulucami'nin geçtiğimiz yıl duvar sıva raspasının yapılması için restore edilmesi kararlaştırıldı. Kasım 2011'de tarihi cami içerisi boşaltıldıktan sonra restorasyon için ihaleyi kazanan 'Analiz' firmasına teslim edildi. Firmayla 477 bin lira bedelle sözleşme imzalandı. 16 Kasım 2012'de restorasyon çalışmalarının bitirilmesi planlanan camide, dün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Karacabey Cumhuriyet Savcılığı yangınla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, ilgili kurum ve meslek odaları temsilcilerinden oluşan bilirkişi heyeti atadı. Soruşturma kapsamında, restorasyon çalışmalarında görev alan işçiler ve firma yetkililerinin de bilgisine başvurulacak.
Ulucami'de çıkan yangınla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Restorasyon çalışmalarını yapanların ve bunların denetleyenlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Tarihi eserleri en fazla fiyat kırana vermenin çok doğru bir yöntem olmadığını bu vesileyle anlıyoruz.'' dedi. Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ise "Vatandaşımızın içi rahat olsun. En kısa sürede tarihi camimizi restore edip, yeniden ibadete açacağız." dedi.
Ulucami'de çıkan yangın, akıllara restorasyon çalışmaları sırasında yanan tarihi binaları getirdi. Tophane'deki Mimar Sinan'ın eseri Kılıç Ali Paşa Camii'nde, Beyazıt Camii'nin külliyesinde bulunan tarihi Hünkar Kasrı'nda onarım sırasında çıkan yangınlar büyük hasara yol açmıştı. Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısı ve 4'üncü katı da izolasyon çalışmaları sırasında çıkan yangında kül olmuştu.
 

İstanbul'un ilk camisi restore ediliyor

Kazlıçeşme meydanındaki cami yıllarca deri fabrikaları arasında kalmış. Kaçak kat çıkılmış, çokça eklemeler yapılmış. Fabrikalar yıkılınca ortaya çıkan cami şimdi Zeytinburnu Belediyesi tarafından orjinaline sadık kalınarak restore ediliyor.
Birkaç ay öncesine kadar Kazlıçeşme'de metruk bir halde duran İstanbul'un fetihten önce kurulan ilk Türk camisi Fatih Sultan Mehmet Camii restore ediliyor. Fetih törenlerinin yapıldığı Zeytinburnu 10. Yıl Caddesi'nin birkaç metre ötesindeki cami, Fatih Sultan Mehmet'in ordusunun konuşlandığı Kazlıçeşme çayırı üzerine kurulmuş. Geniş araziye adını veren çeşme savaş sırasında susuz kalan orduya su sağlayan kaynağın üzerine yapılmış. Kazların uğrak yeri olması sebebiyle çeşme, üzerine işlenen kaz figüründen dolayı bu adı almış. Cami ise 1453 yılında Osmanlı ordusu İstanbul'un surlarını dört bir taraftan kuşatmışken, Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yapılmış. Fetihten önce yapılan ilk Türk camisi olarak nam salan Fatih Sultan Mehmet Camii, plansız şehirleşmenin kurbanı olmuş, deri fabrikalarının arasında kalmış.
Zeytinburnu Belediyesi, fabrikalar kaldırıldıktan sonra ortaya çıkan camiyi restore ettirmek için uzun ve meşakkatli bir izin süreci geçirmiş. Çok kez tamir edilen, eklemeler yapılan caminin en eski yapısı minaresi. Alışılanın aksine minare yapının sağında değil solunda. Minarenin temelinde kullanılan taşlar da 1450'li yıllardan kalma. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, rivayetlerde İstanbul'un ilk Türk camisi olarak geçen bu küçük camiyi restore ettiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor.
Kazlıçeşme'de daha sonraki yıllarda yaptırılan Merzifonlu Karamustafapaşa Camii de restore ediliyor. Aslında Zeytinburnu Belediyesi, sınırları içindeki tarihî yapıları restore etme seferberliği başlatmış. Merkez Efendi Külliyesi de restore ediliyor.
 

Aydın'da ki Zincirli Han restore ediliyor

Aydın'da tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunan, Nasuh Paşa tarafından 18. yüzyılın başında yaptırılan Zincirli Han restore ediliyor.
Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, Hindistan'dan İspanya'ya uzanan tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Zincirli Han'ın birçok kervana ev sahipliği yaptığını söyledi.
Nasuh Paşa tarafından 18. yüzyılın başlarında yaptırılan Nasuhpaşa Külliyesi'nin bir parçası olan Zincirli Han'ı aslına uygun restore edeceklerini belirten Zengin, burayı konaklama amaçlı ve sosyal tesis olarak kullanmayı düşündüklerini kaydetti.
Restorasyon çalışmalarının gelecek yılın nisan ayında tamamlanmasını öngördüklerini söyleyen Zengin, ödenek konusunda sıkıntıları olmadığını ifade etti.
Son birkaç yıldır kültürel mirası korumak için simgesel olarak Vakıflar Haftası'nda kervan yürüttüklerini belirten Zengin, ''Bu sene de temsili olarak Zincirli Han'a kervan yürüteceğiz'' dedi.
ZİNCİRLİ HAN
18. yüzyılın başında inşa edilen Zincirli Han, Paşa Hamamı, Osman Ağa Medresesi ve mescitten oluşuyor. 1708'de Nasuh Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Han'ın girişinin bulunduğu güney cephesindeki dükkanlar sokağa açılmaktadır. Çapraz tonozla örtülü giriş mekanının kuzeyinden sivri kemerli avluya girilmektedir. 23x28 metre boyutlarındaki avluya zemin katta 18, birinci katta 26 oda açılmaktadır. Pencereler düz, kapılar sivri kemerlidir. Odaların yan duvarlarında konsol taş üzerine oturmuş, tuğla kemer alınlıklı, yanında niş olan ocak bulunmaktadır.


http://www.arkitera.com/haber/index/detay/zincirli-han-restore-ediliyor/6815

Beyazıt Devlet Kütüphanesi baştan aşağı yenileniyor

İstanbul İl Özel İdaresi; 1884’te açılan ilk milli kütüphane olan Kütüphane-i Umumi-i Osmanîideki, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki, yenileme çalışmalarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz yıl 125. yılını kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Yapılan çalışma restorasyon çalışmalarının devamı ve tamamlama niteliğindedir. İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi İmaret Binası Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi Yapılması İşi'ne, Kasım 2011'de başlandı. 4.234.040,83 TL bedelle sözleşmeye bağlanan işin, Ağustos 2012'de sonlandırılması planlanıyor.
Bugüne kadar yapı atıl durumundan arındırıldı, iç mekanlarda tesisat düzenlemelerine başlandı. Fonksiyonuna ilişkin elektrik ve mekanik tesisatıyla ilgili uygulamalar devam ediyor. Kütüphane ana mekanı olan okuma salonunda, kubbelerdeki kalemişi çalışmaları sürdürülüyor.
Bu çalışmalarla birlikte; Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin bahçesinin ve meydanın kullanım alanı, bulunduğu bölge göz önüne alınarak yeniden düzenleniyor.
1980'lerde ana yapıdan ayrı, bahçeye inşa edilmiş ve yemekhane olarak kullanılmış bina yıkılarak, depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırıldı. Böylelikle özgün avlu yapısı, okuma avlusu olarak projesine göre yeniden düzenlenecek.

Daha önce imarethane kısmı restore edilen kütüphanede kitap sergileme üniteleri, okuma salonu ve sergileme holleri ile özgün yapı değiştirilmeden yeniden düzenlenecek ve nadir eserler, iklimlendirilmiş vitrinlerin teşhir ve tanzimi ile korumaya alınarak sergilenecek.