11 Temmuz 2014 Cuma

Güzelköy’de restorasyon devam ediyor

Bugüne kadar birçok tv dizisi ve sinema filmin çekiminin yapıldığı
Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Bozüyük Mahallesi’nde
restorasyon çalışmaları devam ediyor.






Güzelköy’de restorasyon devam ediyor


Restorasyon çalışmalarının yapıldığı mahalle de Güzel Köylü dizisi çekimleri de sürüyor. 

Büyükşehir yasası ile birlikte belde statüsünden mahallesi statüsüne geçen ve bugüne kadar birçok tv dizisi ve sinema filminin çekimine ev sahipliği yapan Yatağan’a bağlı Bozüyük Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Sinemacıların doğal plato olarak adlandırdıkları mahallede yapılan restorasyonlar ile bir çok eski yapı yeniden ayağa kaldırılıyor. 2013 yılında belediye tarafından Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında 99 parsel için 5 Milyon 63 Bin TL’lik proje hazırlanarak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulduğu fakat 13 bina için ödenek ayrıldığı öğrenildi. Beldede Muğla Valisi Mustafa Hakan Güveçer’in oluru ile 13 bina için 469.058 TL’lik restitüsyon, röleve ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bozüyük Mahallesi’nde daha önce de Baba Ocağı dizisi ile Sürgün İnek tamamı ve Dabbe filmin bir kısmı çekilmişti. Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında mahallede ilk olarak daha önce Baba Ocağı kahvesi dizisinde kullanılan Mavoğlu kahvesi restore edildi. Baba Ocağı kahvesinde yapılan restorasyonun ardından proje kapsamında mahallede bulunan 12 binada çalışmalar devam ediyor.

Tarihi dokuda bozulma olmaması nedeni ile mahallenin film yapımcıları tarafından doğal plato olarak adlandırıldığını belirten Bozüyük Mahallesi Muhtarı Vahdettin Beçin; “Kültürel, tabii ve tarihsel birçok zenginliği bünyesinde barındıran mahallemizin ülke çapında tanınan bir kültür merkezi ve film platosu haline getirmek için resmi kurumlarla diyalog içinde çalışıyoruz. Faaliyete geçirilen proje ile bu amacımıza bir adım daha yaklaştık” dedi. Bozüyük Mahallesi’nde daha önce de belediye kapatılmadan önce kullanılan belediye binası, Pınarbaşı Tesisleri, Hacı Şükrü Evi, Siyami Bey Camii, Cemil Toksöz dükkanının restorasyonu yapılmıştı.
Yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan’ın yaptığı ve Star TV ekranların yayınlanan Güzelköy dizisi çekimleri nedeni ile mahalleye çok sayıda ziyaretçinin geldiği öğrenildi. 
http://www.iha.com.tr/haber-guzelkoyde-restorasyon-devam-ediyor-370170/


10 Temmuz 2014 Perşembe

Tarihi camide restorasyon rezaleti

Gören, yeni cami yapılmış sanıyor!

Tarihi camide restorasyon rezaleti


İstanbul Cağaloğlu'nda, Fatih Sultan Mehmed döneminden kalma Vilayet Camii'ne öyle bir restorasyon yapıldı ki gören, yeni cami yapılmış sanıyor!

Ömer Erbil'in Radikal'de yer alan haberine göre İstanbul Valiliği’nin hemen önündeki Vilayet Cami diğer adıyla 'Nallı Mescid' Cağaloğlu yokuşundan çıkarken pek çok kişinin gözüne bile batmayacak sadelikteydi. Klasik üslubun dışındaki mimarisi ile Fatih Sultan Mehmed döneminde Akşemseddin’in akrabası İmam Ali Efendi tarafından yaptırılan tarihi cami yakın zamanda restore edilerek ibadete açıldı. 

Ancak bugünlerde şöyle bir etrafında dolaşın, acaba cami size Fatih dönemi izlenimi verir mi? Babıali’de 1800’lerde çıkan büyük yangından sonra tarihi cami 1868’de yenilenmiş olsa da restorasyon sonrası hali içler acısı. Caminin ön tarafında Marmaray metro istasyonu yapıldı. İstasyonun açılışı ile restorasyonun bitiş tarihi birbirlerine yakın döneme denk gelince de sanki istasyonla birlikte ortaya yeni bir cami kondurmuşlar havası doğdu. Yokuştan çıkan birçok insan, "Buraya yeni cami yapmışlar" tepkisi veriyor. Hatta burada eskiden cami olduğunu bilmeyenlerce "metro cami" ismi bile konmuş. 

Caminin içini gezdim. Kubbedeki kalem işleri ve içindeki ahşap mimari oldukça iyi durumda. İç mimarideki restorasyon başarısı maalesef dış yapıda korunamamış. Daha önce Valilik binası ile eş renkte olan cami dikkat çekmez sade görünümünü kaybetti. Parlak boya ile kırmızı beyaza boyanan cami metrelerce öteden ‘ben buradayım’ diye bağırıyor. Siyah beyaz fotoğraflarında da caminin aslının bu renkte olduğunu kanıtlayan bir iz bulamadık. 

Vilayet Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Yılmaz Yapı Taahhüt firmasına 2011 yılında ihale edildi. Şirket sahibi Yusuf Yılmaz ile telefonda konuştuk. Tüm çalışmaları bilimsel yaptıklarını ve kurul iznine sunduklarını anlatan Yılmaz’ın kendisi de aslında bu durumdan pek memnun değil. Yılmaz şunları söyledi; "Eski görüntülerde de bu renkler çıktı. Eski boyanın altında da kazıdığımızda bu renkleri gördük. Fotoğraflarda da tespit edince ilgili kurula yazdık. Onlarda raportörlerini gönderdiler. Baktılar, incelediler. Proje onaylandıktan sonra biz de uyguladık. Pırıl pırıl olduğu benim de dikkatimi çekti ama 'zamanla solar' dedik. Tamamen Koruma Kurulu’nun isteği doğrultusunda hareket edildi."

Tarihi caminin son halini restoratör ve mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’a sorduğumuzda şu yanıtı aldık: "Her alttan çıkanı üste taşımak gerekir mi bilemiyorum. Ben de gördüm. Çok parlak 'pırıl pırıl' yeni havasında. Bu başka bir üslup. 19. Yüzyıl eklektik mimari üslup yerine Afrika, Arap marok üslubu olmuş. Yani buna onay veren mercilere sormak lazım, neden böyle istenmiş, neden böyle olması kabul edilmiş. Hiç hoş durmuyor." 


http://www.demokrathaber.net/guncel/tarihi-camide-restorasyon-rezaleti-h35124.html