15 Şubat 2016 Pazartesi

Cami ile Minare Arasından Yol Geçiyor!

Bursa'daki ilginç mimarisi ile dikkat çeken 618 yıllık Timurtaş Paşa Camii ile minaresi arasından yol geçiyor. Camiden ayrı olan minarenin altı ise şadırvan olarak kullanılıyor. 



"Şu ana kadar 4 camide imamlık yaptım. Ancak, minaresi camiden ayrı olan bir yapı hiç görmedim. 1995 yılında Timurtaş Camii’ne atandığım zaman gördüm. Minaresinin Türkiye’de bir benzeri yok. Aradan yol geçiyor. Özel günlerde minarelerdeki şerefelerimiz yanıyor. Bazen minareden ezan da okuyoruz. İlginç mimarisi ile dünya çapında ün yapan camimiz, cuma namazları başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde dolup taşıyor."
Minare restore edilecek
Demirtaşpaşa Mahallesi Muhtarı İhsan Tozaklı, yazışmalar sonucunda cami minaresinin restore edileceğini belirtirken, "Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe minarenin restore edilmesine sıcak bakıyor. Önümüzdeki aylarda çalışmaların başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Tarihi caminin hikayesi
Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre cami, 1389-90 yıllarında Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından veya Yıldırım Beyazıt'ın emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırılmış. Ters T planlı, tabhaneli camiler grubundan olan caminin ortasında merkezi bir kubbenin yanlarında üzerleri tonoz örtülü doğu batı eyvanları yer alıyor. Yanları kapalı olan son cemaat yerinin ön yüzünde tuğla örgülü motifler işlenmiş. Tuğla dizili kesme taştan yapılan cami, üç sıra tuğla ve bir sıra taş dizisi şeklinde devam etmekte. Timurtaş Paşa Camii'nin en ilginç yönlerinden birisini minaresi oluşturuyor. Minare yapıdan ayrı olarak caminin kuzeyinde birbirlerine kemerlerle bağlı altı adet tuğla ayak üzerine oturtulmuş. Minare kaidesini oluşturan bu ayakların ortasında da bir şadırvan bulunuyor. Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan bu minare Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından 1966 yılında onarılmış. Kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli, tuğla gövdeli minare yükseliyor. Minarenin şerefe altı dört sıra kirpi saçakla hareketlendirilmiş. Minarenin gövdesinde bulunan tuğla örgüler petek kısmında da devam ediyor. Ayrıca bahçe içinde Timurtaş Paşa'nın mezarı bulunuyor.

14 Şubat 2016 Pazar

Sultanahmet Camii'nin minare restorasyonu tamamlanmak üzere

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Sultanahmet Camii'nin kayma nedeniyle sökülen bir minaresi yeniden örülüyor. Restorasyon sırasında en ufak bir taş parçası dahi aynı yerine koyuldu.

Her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camii'nde yaklaşık 1 yıldır, kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

CAMİDE CİDDİ BİR SORUN YOK

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul'daki camilerin teker teker restore edildiğini hatırlatarak, yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının tespit edildiğini kaydetti. Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı.

MİNAREDEN 532 TAŞ SÖKÜLDÜ

Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğunun belirlendiğini aktaran Ertem, “Zaman zaman minareden taşlar düştüğü gözlendi ve acil olarak müdahale edildi. Minarenin külah ve peteklerindeki taşlar söküldü. En ufak parçayı koruyarak bir restorasyon gerçekleştirdik. Minarenin sökülen taşları büyük oranda onarıldı. Onarımlarda da orijinal taşlarla uyumsuzluk olmaması için hurdaya çıkan taşlar kullanıldı. Sökülen 532 taştan kullanılamayacak durumdaki 131'ini parçalara bölüp, kullanılabilecek durumdaki taşlara yama yaptık” bilgisini verdi.

RESTORASYON 6 AY İÇİNDE SONA ERECEK

Genel Müdür Ertem, minarenin, konservasyonu biten taşlarla yeniden örülmeye başladığını belirterek, şu ana kadar sökülen 38 sıradan 6'sının örüldüğünü bildirdi ve restorasyonun 6 ayda bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

1 Şubat 2016 Pazartesi

Osman Hamdi Bey Kayıkhanesi restore edildi


Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Osman Hamdi Bey Kayıkhanesi'nin restorasyonunun tamamlandığı bildirildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Eskihisar'daki Osman Hamdi Bey'in müzesinin ardından yanında yer alan kayıkhanesinin de restore edildiği belirtildi.


Ahşap, taş ve tuğla malzemeli kayıkhanenin restorasyonuyla kente bir kültür hazinesi daha kazandırıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

"Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayının ardından restorasyonçalışmaları yapıldı. Osman Hamdi Bey Müzesi'nin önemli bölümlerindenkayıkhanenin bodrum katı taş ve tuğla malzemeden oluşuyor. Kayıkhanenin zemin katı da ahşap malzemeden imal edildi. Kayıkhane beyaz boyalı yapısıyla dikkat çekiyor."

Eserin, Kocaeli'de 19. yüzyıldan günümüze ulaşan orijinal kayıkhane olma özelliği taşıdığı aktarılan açıklamada, kayıkhanenin kültürel ve sosyal amaçlı kullanılacağı kaydedildi.



Tokat Mevlevihane Müzesi ahşap yapısıyla ilgi çekiyor

Tokat'ta, mimari yapısıyla dikkati çeken ve 'Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi' olarak nitelendirilen Mevlevihane Vakıf Müzesi ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.


Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, mevleviliğin Tokat'a 12. yüzyılda Mevlana'nın sağlığında girdiğini söyledi.
Mevlana'nın 'Tokat'a gitmek gerek, insanları ve havası mutedildir' dediğini anlatan Aktaş, "Mevlevihane, 17. yüzyılda Sulu Muslu Paşa tarafından yaptırılmış. Abdulmecit döneminde tekke ve zaviyelerinin kapatılmasına kadar Mevlevi dergahı olarak kullanılmış. Daha sonra Kur-an kursu olarak kullanılmış. Değişik amaçlarda kullanılmış. 1990'lı yıllarda eser çok kötü duruma düşünce boşaltılmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1999 yılında restorasyon ihalesi yapılmış, ancak 2002 yılından sonra restore ettirilerek, 2005 yılında restore işlemleri tamamlandı" dedi.
"2015 yılında 30 bin kişi müzemizi ziyaret etti"


Mevlevihane'nin restorasyonu için yaklaşık 3 milyon liranın harcandığını ifade eden Aktaş, şöyle konuştu: "Mevlevihanemiz işlevsel olarak müze görümlü. Mevlevihane vakıf müzesi olarak 2006 yılında açılmıştı. 2015 yılında 30 bin kişi müzemizi ziyaret etti. İki katlı olan müzemizin alt katında camilerimizde 2000'li yıllarda hırsızların musallat olduğu halı, kilim, el yazması Kur'an-ı Kerim'ler, rahleler ve madeni eşyalar burada sergileniyor. Müzemizin üst katı ise Mevlevilik ile ilgili Hadi Efendinin zati eşyalarını sergiliyoruz."