16 Haziran 2014 Pazartesi

Doğa Tarihi Müzesi Ziyarete Hazirlaniyor


Burdur un Zafer Mahallesi nde bulunan 19. yüzyıldan kalma Kavaklı Rum Kilisesi, Doğa Tarihi Müzesi olarak restore ediliyor. 
Çalışmaların 2011 yılından bu yana sürdüğünü söyleyen Burdur ti Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır. ıkı ay sonra tamamlanacak çalışmalarda amaçlarının hem binayı korumak hem de topluma yararlı bir hale getirmek olduğunu söyledi. Tanır "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aldığı karar çerçevesinde burayı Doğa Tarihi Müzesi yapma yolunda 2011 yılında çalışma başlatıldı" dedi. 

Mastadon kemikleri ve imitasyon iskeletinin yanı sıra çeşitli hayvan kemikleri ve iskeletlerinin yer aldığı Müzedeki çalışmaların Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagot'un danışmanlığında yürütüldüğünü belirten Burdur 11 Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır; " Burdur Müzesi tarafından 2006-2009 yıllan arasında Kemer in Elmacık Köyü'nde yapılan kazılarda ortaya çıkan, fillerin atası olarak kabul edilen ve yaklaşık 10 Milyon yaşında olan Mastadon fosilleri ve dişleri de sergilenecek dedi. 

Müzede jeolojik ve tarihsel gelişimle ilgili bilgiler de alınabileceğini vurgulayan Tanır. "Müzemizde çocuklar için eğitim amaçlı bolüm yapılıyor. Burada doğa tarihi ile ilgili bilgiler yer alacak ve eğitim çalışmaları yaptırılacak. Burası Türkiye'de nadir olan bir Doğa Tarihi Müzesi. Burdur'a gelmek isteyen turistler için bir neden daha oluşturduk" şeklinde konuştu. 

Burdur da 1850'li yıllarda yapılan Kavaklı Rum Kilisesi, 1924 yılındaki nüfus mübadelesine kadar ibadete açık kalmış, daha 9onra kapanmıştı. Kilise, Burdur'da yaşayan Ortodoks Rumlar tarafından kullanılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1977 yılında "Kültür Varlığı" olarak tescillenen ve Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılması için 2011 yılında çalışma başlatılan kilise, toplam 1.670 metrekareden oluşuyor.


http://www.pirsushaber.com/doga-tarihi-muzesi-ziyarete-hazirlaniyor-381760ny.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder