4 Aralık 2014 Perşembe

Alanya ödüllü restorasyon projeleriyle örnek oluyor

Tarihi Kentler Birliği' nden Süreklilik Ödülü alan Alanya başarılı bir tablo sergiliyor. 

Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL işbirliğinde bu yıl 13.sü düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda 18 proje ve 32 uygulama ile yarışmaya katılan 30 belediyeden biri de Alanya Belediyesi, “Mecveddin Sarnıcı '' ve “Sandık Emini Kayhanlar Evi '' restorasyonu ile ilgili “Süreklilik Ödülü'ne layık görüldü. 


Tarihi Kentler Birliği Üyesi ve Alanya Belediye Meclis Üyesi Hasan Özdemir; Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'dan ödülünü aldı. Alanya Belediye Meclisi Üyesi Hasan Özdemir ile yapılan görüşmede restorasyon çalışmaları ve ödül ile ilgili şu açıklamada bulundu: 

'' Türkiye'de turizmin yaygınlaştığı ilk şehirlerden biri Alanya… Bu nedenle belediyemizin ve Kültür Müdürlüğümüzün uzun yıllardan beri devam eden çalışmalarından dolayı Tarihi Kentler Birliği tarafından süreklilik ödülüne layık görüldük. Bu açıdan çok mutluyuz ancak yeni yönetim olarak yeterli bulmuyoruz. Kültür müdürlüğümüze her türlü finansal bütçe ve personeli artırarak destekliyoruz. Çünkü bizim elimizde çok önemli bir malzeme var. Alanya Kalesi, Kızıl kule, Tersane dünyada eşi benzeri olmayan yerler. Türkiye'nin Akdeniz'deki incisi Alanya'nın dünyaya açılabilmesi, daha iyi tanıtılması ve pazarlanması için var gücümüzle çalışıyoruz. Kültür Müdürlüğümüz büyük gayret sarf ediyor, biz bu çabalara siyasi yönetim olarak desteğimizi veriyoruz ve buna devam edeceğiz. Temennimiz Alanya'nın ileriki yıllarda daha büyük ödüller almasıdır '' dedi.

TİCARET ODALARININ DESTEĞİ VE İŞBİRLİĞİ 

Ticaret Odalarının kültür ve turizmde işbirliği önemli. Bu çalışmalarda Alanya Ticaret Odasının yaklaşımını sorduğumuz Özdemir ; '' Ticaret Odası ile yeni irtibata geçmiş bulunmaktayız. Onların da daha büyük katkılarını ilerleyen dönemlerde göreceğiz, temennimiz bu. Altid gibi turizm bağlantılı stk'lar bu konularda destek veriyor. '' şeklinde yanıtladı. Tarihi evlerin restorasyonuna yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Özdemir; Alanya'nın bu açıdan büyük bir kültürel hazineye sahip olduğunu vurgulayarak '' bunların hepsini restore ederek turizme kazandırmayı hedefliyoruz. 'Dedi.

ÖRNEK PROJELER 

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura ile ödül alan projeler hakkında ödül töreni öncesinde yapılan röportajda gerek projelerin yürütülmesi ve sonuçlandırılması, gerekse restorasyon projelerinin yolunu açan çözümlere yönelik önemli bilgiler edinildi. İşte sorular ve yanıtları:

İki proje ile Süreklilik Ödülü aldınız. Projelerinizde yaşanan süreçler, uygulama ve sonuçları anlatır mısınız? 
Tarihi kentler Birliği ve Çekül her sene kültürel miras alanında yaptığımız projeleri gerek ödüllerle , gerek kültürel miras konusundaki danışmanlıkları ile destekliyorlar. Tüm sorularımızı anında cevaplıyorlar. Öncelikle TKB ve Çekül'e teşekkür etmek istiyorum. Bu sene Mecveddin Sarnıcı ve Alanya Kalesindeki tarihi evlerden biri olan Sandık Emini Kayhanlar evi ile Süreklilik Ödülü aldık.

SANDIK EMİNİ KAYHANLAR EVİ NASIL RESTORE EDİLDİ… 

Ödül kazandığımız yapılardan biri Alanya'nın geleneksel konut mimarisine örnek bir yapı. Alanya'da maalesef Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi eski evlerimizin çok fazla mirasçıları oluyor ve yıllar geçtikçe mirasçıları çoğalıyor. Böylece kendi aralarında çıkan anlaşmazlığın kurbanı oluyor bu evler ve kendi kaderlerine terkediliyor. Biz de Alanya Belediyesi olarak bu evleri gelecek nesillere kazandırmak adına belediye meclis kararıyla süreli ücretsiz tahsisi yöntemi ile restorasyon karşılığında yapılmasını sağlıyoruz. Böylece yok olmaktan kurtarıyor hem de tarihi evlere birer fonksiyon veriyoruz.

Sandık Emini Kayhanlar evi de bu kapsamda 20 yıllığına Kayhan ailesinden süreli tahsis yöntemiyle ücretsiz olarak tahsisi sağlanan ve belediye tarafından onarımı gerçekleştirilen yapılardan birisi. Alanya Kalesi Hisariçi mahallesinde tepe noktasında bulunuyor. Şu anda Alanya Kalesi geleneksel el sanatları merkezi olarak ücretsiz ziyarete açık. Yapıyı ziyaret edenler hem Alanya'nın geleneksel kültüründen örnekler görüyorlar, hem de bölgedeki geleneksel konut mimarisine dair detayları evi ziyaret ettiklerinde bulabiliyorlar.

MECVEDDİN SARNICI'NDA KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK… 

Ödül kazandığımız diğer yapı da restore ettiğimiz bu evin yan tarafında yer alan ve Alanya kalesindeki en büyük sarnıçlardan birisi olan Mecveddin Sarnıcı. Yapım tarihi Selçuklulara kadar dönemlendirilen yapılardan biridir. Alanya Kalesinin su ihtiyacını karşılamak için şu anda yaklaşık 500 kadar sarnıç var . Bunların bir kısmı tek yapı şeklinde, bir kısmı da evlerin içinde mutfak veya bahçelerin bir bölümü olarak yapılmış. Mecveddin Sarnıcı hem ziyaret edebilecek hem de gerektiği zaman mini konser ve kültürel etkinliklerin düzenleneceği bir mekan olarak restorasyonunu tamamladık. Hazineden ücretsiz tahsisi sağlandı ve Alanya Belediyesi olarak onarımını gerçekleştirdik ve şu anda ziyarete açıktır.

EMLAK VERGİLERİNİN YÜZDE 10'LUK KATKI PAYLARI İLE YAPTIK... 

'' Bu her iki yapıyı da 2863 sayılı koruma kanununa göre belediyelere yatırılan emlak vergilerinin yüzde yüzde 10'luk dilimi kültür varlıklarının restorasyonu için toplanıyor. İl özel idareleri şimdi Büyükşehir kanunu ile yatırım izleme koordinasyon başkanlıkları oldu. Bizler de belediye olarak bu katkı payından bütçe sağlamak adına başvuru yapıp Kültür varlıklarının restorasyonunu gerçekleştirebiliyoruz. Bu her iki yapıda o dönemde büyükşehir kanunlarınca Antalya Valiliği bünyesinde olan İl Özel idarede toplanan katkı paylarından sağlanan ödenek ile gerçekleştirilmiştir. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. '' Dedi.

Alanya'da kültür varlıklarının ayağa kaldırılması dinamik ve uzman bir ekiple başarılı bir çizgide ilerliyor. Restorasyon çalışmalarının bundan sonraki adımlarını sorduğumuz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura şu bilgileri verdi:

'' Alanya belediyesi olarak en önemli projelerimizden birisi Kızılkule Tophane ekseni Denizcilik ve Gemi Müzesi Proje alanımız var. Oradaki çalışmalarımız çok geniş bir alanı kapsıyor, ilk 2 etabını tamamladık, restorasyon ve projelendirme devam ediyor. Biliyorsunuz Büyükşehir kanunu ile birlikte Alanya ve diğer birçok ilçede olduğu gibi eski belediyeler kapatıldı, sınırlarımız değişti. Bu değişen sınırlar kapsamında Alanya belediyesinin kontrolüne geçen birçok yeni sit alanı ve tescilli yapımız var. Onların restorasyon ve projelendirme çalışmaları için zaman harcıyoruz, proje koordinasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine Alanya Kalesi'nde olsun, kent içinde olsun, geleneksel yapılarımızın restorasyon projelendirme çalışması belediye başkanımızın verdiği yetki ile sürecek. Hep birlikte çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. ''

ALANYA ALAN YÖNETİMİ 

Alanya aynı zamanda Alan Yönetimi uygulamasına dahil olması açısından ayrı bir öneme sahip.. Restorasyon çalışmalarının Alan Başkanlığı ile koordineli olarak yürütüldüğünü belirten Hacılura; “Alanya Kalesi Alan Başkanlığı, Alan Yönetimi Yönetmeliği kapsamında 2007 yılında kuruldu ve bugüne kadar devam ediyor. Bu çalışmaların hepsi Alan Başkanlığı ile koordineli olarak belediyemizin gerçekleştirdiği çalışmalardır. '' Dedi. 

http://www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28464

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder