19 Ocak 2016 Salı

Urfa’da Caminin Minaresini Çaldılar Mı?



Şanlıurfa’da yaklaşık 300 yıllık bir caminin restorasyon sonrası minaresi kayboldu. Üç asırlık caminin minaresinin izine hiç kimse ulaşamıyor.

Edinilen bilgiye göre söz konusu cami önünden 1980 ihtilali yılına yakın tarihte yol çalışması yapıldı. Bu sırada da caminin kapı kısmı biraz geri alındı. Caminin kapısı üstünde bulunan minare bu esnada kayboldu. Restoreden sonra minaresi kaybolan caminin akıbeti bilinmiyor. Fıkra gibi bu olay Şanlıurfa’nın Eyyubi’ye ilçesine bağlı Kadıoğlu mahallesinde 1867. Sokakta yaşandı.
Kutbettin Caminin daha önce minaresi olduğunu hatırlatan mahalle sakini ve cami cemaatinden Nazif Demir “ Minare daha önce vardı, sonra burada yol çalışması mı ne olmuş tekrardan restorasyon yapmışlar ondan sonra minare ortadan kayboldu. Burası tarihi bir camii. Buraya dair fotoğraflar var elimizde ”dedi.
RIDVAN AHMET PAŞA VAKFİYESİ TARAFINDAN 1740’TA YAPILMIŞ
İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen ancak adına ilk olarak 1740 tarihli Rıdvan Ahmet Paşa Vakfiyesi’nde rastlanan Kutbettin Camii Şanlıurfa’nın eski camilerinden biri. Caminin son cemaat yerinden doğudaki sokağa açılan kapı üzerindeki 1831 tarihli kitabe de yerine konmayarak son cemaat yerinin bir köşesine bırakılmış.  
URFA’DA MİLLİ ŞEF DÖNEMİNDE 50 CAMİ VE MESCİT SATILMIŞ
Bu arada milli şef İsmet İnönü döneminde Şanlıurfa’da 50 yakın cami satılmıştı. Kutbettin Cami’de bunlardan biriydi. Dini yayınlarıyla tanınan Şanlıurfalı yazar Ömer Faruk Hilmi “Hıristiyanlarda, Rumların kilisesi,  Ermenilerin kilisesi Rusların kilisesi diye ayırımlar vardır. Müslümanlarda Arapların camii, Türklerin Camii, Kürtlerin Camii veya Farsların Camii diye bir ayırım yoktur. Dilleri ve kavimleri farklı olan bütün Müslümanlar, camilerde tek millet olurlar ”diyor.

http://www.sanliurfa.com/urfa-da-caminin-minaresini-caldilar-mi/1671523624/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder