28 Ocak 2016 Perşembe

Fabrikadan Kültür Merkezine

Edirne'de uzun yıllar şehrin elektrik ihtiyacını karşılayan, Tunca Nehri yanında bulunan Eski Elektrik Fabrikası'nın restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Tunca nehri kenarında ilk olarak 1930 yılında kurulan ve 1965 yılına kadar kentin elektrik ihtiyacını karşılayan fabrika, uzun yıllar harabe olarak kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl Edirne Belediyesi tarafından restore edilmeye başlanmıştı.

Yaklaşık 7 aydır devam eden restorasyon çalışmaları sürecinde binada ciddi statik problemlerle karşılaştıklarını kaydeden ve restorasyonu yapan firmanın oldukça deneyimli olduğunu belirten Belediye Başkanı Gürkan; “Firma şuan da çok titiz bir çalışmayla hem binanın statik anlamda güçlendirilmesini yapıyor hem de binanın korunması ve konservasyonunu yapıyor. Önümüzdeki günlerde bu işlemler daha da hızlanacak. Şu anda enjeksiyon yöntemiyle betonlama yapılıyor duvarların içerisine. Yani duvarlar sıvandı ve biraz rengi değişti. O sıvanın altına özel bir yöntemle sıvı beton enjekte ediliyor. Duvarları tekrar sağlamlaştırılmış oluyor. Bir vücuttaki kılcal damarlar gibi o tuğlaların arasını dolduruyoruz. Daha sonra geri kalan işlemlerden sonra da açılışını yapacağız” dedi.  
Binanın açılışının ardından nikah salonu ve kültür merkezi olarak kullanmayı planladıklarını belirten Gürkan, “Bu yıl içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasını hedefliyoruz. Orası da Edirne'nin kültür hayatına önemli bir katkı sağlayacak. Bir taraftan nikâh salonu olarak hizmet verecek bir taraftan da Edirne adına çok güzel kültür etkinlikleri yapacağız'' ifadelerini kullandı. 

BİNANIN TARİHİ
1930 yılında İtalyan Marelli Şirketi tarafından kurulmuş ve işletilmeye başlamış olan fabrika kentin gereksinimi olan elektrik enerjisini üretmek üzere inşa edilmiştir. Fabrikaya bağlantılı 6 adet trafo üzerinden kente elektrik dağıtımı başlatılmıştır. Bina ve bağlantılı elektrik şebekesi 1937'de Edirne Belediyesine devredilmiş, 1965'te kentin interkonnekte yurtiçi elektrik dağıtım şebekesine katılmasına kadar işlevini sürdürmüştür. 1982'de kentteki elektrik dağıtımı, tüm mülkiyet ve işletim bakımından Türkiye Elektrik Kurumu'na devredilmiştir. Günümüzde Trakya'da elektrik dağıtımı TREDAŞ (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.) tarafından sürdürülmektedir

http://hudutgazetesi.com/haber/28530/fabrikadan-kultur-merkezine.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder