28 Ocak 2016 Perşembe

Zal Mahmut Paşa Camii yapılan restorasyonla ödüle layık görüldü



Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Zal Mahmut Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Zal Malmut Paşa Camii, Eyüp Belediyesi tarafından restore edildi. Yapılan restorasyon çalışması, Tarihi Kentler Birliği’nin yapmış olduğu yarışmada Süreklilik Ödülü’nde ikinciliğe layık görüldü.

Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa’yı boğarak öldüren dönemin Veziriazamı Zal Mahmut Paşa’nın Külliyesi, Eyüp Belediyesi tarafından kapsamlı restorasyondan geçirildi. Zal Mahmut Paşa’nın  emri üzerine 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Zal Mahmut Paşa Camii, Eyüp Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmasıyla, Tarihi Kentler Birliği’nin yapmış olduğu yarışmada Süreklilik Ödülü’nde 2’inciliğe layık görüldü. Külliye olma özelliği de taşıyan Zal Mahmut Paşa Camii bahçesi de Eyüp Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile kullanışlı hale getirilerek,  cilt, hat, tezhip gibi kursların verileceği ve eski kitapların sergilenip satıldığı alanlar oluşturularak vatandaşların faydalandığı bir alan oluşturulacak.
"Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor"
Yapılan restorasyon çalışmasıyla Zal Mahmut Paşa Camii’ni kullanışlı hale getirdiklerini belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Zal Mahmut Paşa Camisi ve Külliyesi Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. 1570 li yıllarda yapılmış daha sonra birkaç defa restorasyon işleri yapılmışsa da, o restorasyonların özensiz yapıldığına dair tespitler var. İlk defa Eyüp Belediyesi 2014-2015 yıllarında burada kapsamlı ve nitelikli bir restorasyon yaptı. Söveler kullanıldı, betondan arındırıldı. Ahşaplar ve diğer hafif alanlarda hafif malzemeler kullanılarak aslına uygun bir şekilde restore edildi. Başarılı bir proje oldu ki Tarihi Kentleri Birliği tarafından da Süreklilik Ödülüne layık görüldü. Süreklilik Ödülü çok önemli bir ödül. Adından da anlaşılacağı gibi restorasyon konusunda, tarihi mirasın korunması noktasında bir otorite bir marka olmuş ya da belli bir birikime sahip olmuş belediyelere verilen bir ödül. Eyüp Belediyesi bu anlamda, bana göre kendini ispatlamış bir belediye olduğunu gösterdi. İnşallah bu kararlılıkla bu birikimle tarihi eserlerimizi korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Osmanlı döneminde camilerin sadece namaz kılma mekanı olarak kullanılmadığını belirten Başkan Aydın, “Cami aslında toplanma yeri demek. Külliyeler onun için vardır. Hemen yakınında hamamlar vardır, çarsısı vardır. Aslında camiler bir yaşam merkezleridir. Dolayısıyla bizde Zal Paşa’nın Külliyesi’ni bu anlamda yeniden fonksiyonlandırmayı düşünüyoruz. Zal Paşa’nın 2 farklı kodda külliyesi var. Birinde sahaflar yurdu ve sahaflar ilim yurdu olarak 2 konseptte planladık. Birinci bölümde Osmanlı kitaplarının, sanatlarının icra edileceği, kurlarının verileceği cilt, hat, tezhip alanlarda ustaların orada icrai sanat eyleyecekleri, öğrenci yetiştirecekleri alanlar oluşturacağız. 2’nci alanda ise tematik anlamda eski kitapların satışının ve sergilendiği alanlar oluşturacağız. Dolayısıyla insanlarımız, araştırmacılar, okuyucular gezmek isteyenler, görmek isteyenler buraya rahatlıkla gelip bu anlamda faydalanacaklar ve dolayısıyla burası gerçekten işlevsel hale gelecek” şeklinde konuştu.
http://www.istanbulajansi.com/haber/zal-mahmut-pasa-camii-yapilan-restorasyonla-odule-layik-goruldu/45469

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder