22 Ocak 2016 Cuma

Fethiye Kayaköy'de Kiliseler 2016’da Restorasyon Bekliyor

Fethiye’de en çok ziyaret edilen ören yerlerinden olan Kayaköy’de bulunan iki kilise bakım ve onarımsızlıktan can güvenliği tehlikesi yarattığı gerekçesiyle 4 yıl önce kapatılmış olması ve bu tarihe kadar hala bir çalışmanın yapılmaması ve ve kapalı tutulması, kiliseleri kendi kaderine bıraktı.

Kaymakam Ekrem Çalık 4 yıl önce ziyarete kapatılan kiliselerin restorasyonun başlatılması ile ilgili gerekli yazışmaları yaptıklarını 2016 yılında ise çalışmaların başlayacağını umduklarını söyledi.
Hemen her yıl en az 50 bin kişinin ziyaret ettiği Kayaköy’deki Aşağı Kilise ile Yukarı Kilise aşırı yağmur rüzgar ve depremler nedeniyle iyice metruk hale geldi. 18. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Rumlar ve Türkmenler tarafından kullanıldığı öğrenilen kiliseler Rumlardan kalma yaklaşık 800’e yakın metruk vaziyetteki evlerin arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ardından 1926 yılında başlayan ve 1940 yılına kadar devam eden mübadele ile Rumlardan kalan kiliseler bakımsızlık ve restorasyon yapılmaması nedeniyle devamlı çürüyor. Zaman zaman ziyaretçilerin başlarına tuğla ve benzeri kaya parçasının düşmesi yüzünden iki kilise de ziyaretçilere kapatıldı. Ziyarete kapatılışının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen herhangi bir çalışmanın başlamaması yöre halkı arasında kiliselerin kendi kaderine bırakıldığı yönünde söylemler oluşuyor.


Kiliselerin can güvenliği nedeni ile 4 yıl önce kapatıldığını söyleyen Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, “2 kilisede de restorasyon yapılması gerekiyor. Yapımları çok eski yıllara dayandığı için artık duvarından ve tavanından taşlar düşüyor.Orada can güvenliği olmadan insanların can güvenliğini atamayız. Müze Müdürlüğü bu nedenle kiliseleri ziyarete kapattı.Müze müdürlüğümüz kiliselerin restorasyonunun başlatılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığına gerekli yazışmayı yapmıştır ve proje şu anda Ankara’da Muğla milletvekillerinin de desteği ile takip altındadır. İnşallah bu çalışmamız 2016 yılında meyvesini verecek ve Kaya Mahallesindeki Aşağı ve Yukarı kiliseleri restorasyonları başlayacaktır” dedi.

http://www.fethiyehaberi.com/haber/8407/kiliseler-2016%E2%80%99da-restorasyon-bekliyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder