13 Kasım 2014 Perşembe

Selimiye'nin Minareleri Restore Edilecek





Mimar Sinan'ın ustalık eseri ve UNESCODünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nin minareleri restore edilecek.
Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi'nin şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğünün 1985 yılında sürdürdüğü restorasyonundan kalan belge ve dokümanları olduğunu söyledi.
Selimiye'nin güncel projesinin çıkarılması için ekiplerin teknolojinin en son tekniklerini de kullanarak çalışma yürüttüklerini ifade eden Hürata, "Son 10 yılda dokunulmayan, projelendirilmeye çekinilen pek çok esere biz dokunuyoruz, projelendiriyoruz. Selimiye Camisi de bunlardan biri. Selimiye'nin proje çizimi devam ediyor. Gelecek yıl temmuz ayında bitirmeyi öngörüyoruz" dedi.
Hürata, proje sonrasında gerekebilecek restorasyonun sağlıklı yürümesi için proje aşamasının uzun tutulduğunu vurguladı.
Proje ne kadar uzun tutulur ve araştırmaya ne kadar zaman ayrılırsa, restorasyonun o kadar kısa zamanda ve sağlıklı yapılacağına dikkati çeken Hürata, "Yapısal problemi olmayan Selimiye Camisi'nin minarelerinde sıkıntı var gibi duruyor. Ön çalışmayı yaptıktan hemen sonra restorasyon çalışmasına da başlayacağız" diye konuştu.
http://www.radikal.com.tr/edirne_haber/selimiyenin_minareleri_restore_edilecek-1224471

Mimar Sinan’ın yaptığı ve “En iyi eserim” dediği Unesco’nun Dünya Miras Listesine alınmış Osmanlı döneminde posta pullarına bile poz vermiş ustalık eseri bir başyapıttır Selimiye Camii.
1568 yılında başlanmış külliyesi bulunan camiinin bitiş tarihi 1574 olarak kayıtlara geçmiştir. 4 tane minaresi bulunmaktadır.
Özellikle kubbe inşaatında daha önce hiçbir camide kullanılmamış teknikler kullanılmıştır. Öncesinde kubbeli yapılarda asıl kubbe, kademeli yarım kubbenin üzerinde yükselerek inşa edilse de Selimiye Camii tam 43,25 metre yüksekliğinde ve 31,25 metre çapında tek bir lebi ile örtülerek yapılmıştır. Kubbe 8 adet sütunla sağlamlaştırılmış bir kasnak üzerinde bulunmaktadır.
Ünlü İznik çinileriyle bezenmiş Selimiye Camiinden çinilerin bir bölümü, Osmanlı Rus savaşı sırasında Rus General Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova’ya götürülmüştür.
Selimiye Camiinde aynı anda yaklaşık 6 bin kişi nazma kılabilmektedir. Camii adını aldığı Osmanlı Sultanı II. Selim tarafından yaptırılmıştır.
Cami içerisinde müezzin mahfilinin ayaklarından birinin altında bulunan ve dikkat çeken ters lale motiflerinin de bir hikâyesi bulunmaktadır. Aktarılan bilgilere göre, camiinin yapılacağı alanda bulunan bir lale bahçesi bulunmakta arsa sahibi ise başlarda arsayı satmak istememekteymiş. Sonradan camii içerisinde lale motifi olması şartı ile arsayı satmaya ikna olmuş. Lale motifleri bu yüzden yapılmış ise de, ters yapılarak arsanın sahibinin aksiliğine gönderme yapılmış olduğu söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder